grafisk design

God grafisk design er et produkt av samarbeid

  Målet med grafisk design er å formidle et budskap gjennom å kommunisere ved bruk av tekst og bilder satt sammen på en spesifikk måte. Man ønsker å kommunisere alt fra en følelse til kvalitet på det en formidler.

  Forskjellige former for grafisk design har funnet sted helt siden mennesker begynte å skrive ord og tegn. Grafisk design som et formelt fag, kom til for om lag 200 år siden på begynnelsen av 1800-tallet.

  Hvor utføres faget grafisk design?

  Man kan jo tenke seg til at alle steder hvor en setter sammen tekst, farger og bilder så er det en form for grafisk design.

  faget grafisk design

  Vanlige steder vi ser grafisk design i dag er for eksempel:

  • Nettsteder
  • Reklame
  • Emballasje til alle typer produkter
  • Skilt
  • Logoer
  • Bøker
  • Brosjyrer

  Er man god på dette fagfeltet så oppnår en det en forsøker å formidle, men det kreves mer enn bare å sette sammen noe som ser bra ut. Det ligger mye forarbeid og undersøkelser bak mange design, og grafisk design er et fagfelt som ofte krever flerfaglig kompetanse.

  Hva slags tilleggskunnskap kreves det for å være god?

  Er det for eksempel et produkt en skal skape både emballasje og reklame for så må man vite hvilket marked man retter seg mot. Hvem er forbrukeren og hvordan kan designen være med på å rette seg mot de riktige kundene og få produktet til å bli mer attråverdig?

  Fagfeltene man berøre er alt fra:

  • Psykologi
  • Sosiologi
  • Markedsstrategi
  • Antropologi
  • Forretningsstrategi

  Et eksempel på dårlig samarbeid mellom de ulike fagfeltene, er når en setter sammen bildene som er tatt på for eksempel en forside og en annen lager layout med teksten og navnet på avisen eller magasinet og ikke ser at det ikke passer sammen.

  Et magasin som heter Where, hadde en forside med en vakker kvinne i en flott aftenkjole. Bildet av kvinnen var plassert litt for høyt på forsiden slik at hodet hennes dekket den nederste delen av den første e i navnet Where.

  Det resulterte i at kvinnen prydet forsiden med en stor overskrift som sa «Whore». Gigantiske feil og mislykket grafisk design på denne forsiden, selv om det er morsomt å se slike tabber.

  Kunnskap om tekstsetting

  Grafisk design er også kunsten å kunne det tekniske ved å vite hvordan ordene i tekst skal settes sammen for å gjøre det lettere å lese. Ikke bare lettere å lese, men at en leser det som faktisk står der. Type skrift og avstanden mellom bokstavene kan i verste fall fullstendig endre betydningen for den som leser det.

  Tekstsetting Grafisk design

  Et eksempel på dårlig grafisk design er ved å vise til en produktpakning hvor det skulle stå «10 Flickering Lights». Valget av skrifttype og for liten avstand mellom bokstavene gjorde at det så ut som det sto «10 Fuckering Lights». L og i smeltet sammen og så ut som en u.

  En annen måte grafisk design kan være med på å skape feil, er ved designet av bokomslag. Man må for eksempel passe på at forfatterens navn og tittelen ikke skaper en utilsiktet setning. Står forfatterens navn over tittelen og de er skrevet med samme farge og stil så kan det se ut som en hel setning.

  Hvis dette skjer så kan for eksempel Forfatterens navn som kan være Astrid Lindgren, og tittelen «Fortjener å dø» bli til «Astrid Lindgren fortjener å dø».

  Psykologi og grafisk design

  Har man et produkt man skal selge til en viss kundegruppe så må man først finne ut av hva produktet skal formidles som. Er det for eksempel et sunt ferdigmåltid med lavt kaloriinnhold så blir designet av emballasjen og reklamen rundt produktet viktig.

  Psykologi og grafisk design

  Det meste av usunn mat har ofte like farger. Pommes frites, burgere og kylling nuggets har alle til felles at de har en gul gylden farge som viser oss forbrukere at det er sprøtt og godt.

  Sunn og frisk mat velger derimot ofte å vises i form av spreke og sterke farger som skal signalisere friskhet og liv. Fargerike salater og frukt som presses til forfriskende juice som frister på bildene. God grafisk design gir oss en følelse ved å se på bildene og teksten som sier oss hva dette er. Ofte så legger de til bilder av personer som ser sunne og lykkelige ut ved å innta den friske salaten og forbrukerne skal få lyst til å føle seg som de på bildene.

  Kilder:

  Målet med grafisk design er å formidle et budskap gjennom å kommunisere ved bruk av tekst og bilder satt sammen på en spesifikk måte. Man ønsker å kommunisere alt fra en følelse til kvalitet på det en formidler. Forskjellige former for grafisk design har funnet sted helt siden mennesker begynte å skrive ord og tegn. Grafisk design som et formelt fag, kom til for om lag 200 år siden på begynnelsen av 1800-tallet. Hvor utføres…